اپیدمی کرونا ویروس؛ جنگ پنهان انگلیس در بحران یمن-راهبرد معاصر
دیلی ماوریک

اپیدمی کرونا ویروس؛ جنگ پنهان انگلیس در بحران یمن

اپیدمی کروناویروس هم نتوانسته جنگ بریتانیا در یمن را متوقف سازد
نشریه دیلی ماوریک
تاریخ انتشار: يکشنبه ۰۷ ارديبهشت ۱۳۹۹ - 26 April 2020

اپیدمی کرونا ویروس؛ جنگ پنهان انگلیس در بحران یمن

 

به گزارش راهبرد معاصر به نقل از نشریه دیلی واوریک؛ فیل میلر گزارشگر سازمان روزنامه نگاری پژوهشی دی کلسیفاید انگلیس(Declassified UK) در مقاله ای به عنوان «اپیدمی کروناویروس هم نتوانسته جنگ بریتانیا در یمن را متوقف سازد» ابعاد پنهان مداخله مستقیم انگلیس در منطقه خاورمیانه را مورد بررسی قرار داده است.

نیروی هوایی سلطنتی (RAF) و «BAE Systems» بزرگترین شرکت تسلیحاتی بریتانیا همچنان از حملات عربستان سعودی به یمن حمایت می کنند در حالی که سازمان ملل متحد به دلیل « رنج غیرقابل توصیف انسانی» در یمن خواستار آتش بس شده است. مقامات سازمان ملل متحد هشدار دادند که کووید 19 می تواند 50 درصد باقی مانده سیستم بهداشتی یمن را نابود کند در حالی که 50 درصد دیگر آن توسط حملات و بمباران هوایی ائتلاف عربی به رهبری عربستان سعودی تخریب شده است.

بر اساس گزارش سازمان ملل متحد یمن به بدترین بحران بشردوستانه جهان شناسایی شده است. پس از کشف نخستین فرد مبتلا به کووید 19، کارشناسان بر عواقب و پیامدهای خطرناک این بحران هشدار می دهند. بر اساس گزارش حقوق بشر یمن موطنا، یکی از ساکنان ناامید در صنعا گفت: «اگر کروناویروس به یمن برسد ما باید قبرهایمان را حفر کنیم و بی سر و صدا منتظر مرگ باشیم».

با وجود نگرانی ها، بر اساس گزارش پروژه های داده یمن (the Yemen Data Project) ، هفته گذشته ائتلاف به رهبری عربستان سعودی نزدیک 106 حمله هوایی علیه مردم بی گناه یمن ترتیب داده است. همچنین مرکز جهانی مسئولیت حمایت ((The Global Centre for the Responsibility to Protect) در گزارش جدید خود چنین حملاتی را « بمباران غیرقانونی غیرنظامیان» توصیف کرده است.

بر اساس گزارش دی کلاسیفید انگلیس، در 15 آوریل 2020م غول صنعت تسلیحات انگلیس (BAE Systems) یک هواپیمای باری حامل جنگنده تایفون از کارخانه وارتون آئرودروم انگلیس به پایگاه نیروی هوایی اکروتیری قبرس پرواز کرده است و یک شب در آنجا سوخت گیری کرده است. یک روز بعد آنجا را به سمت طائف نزدیک مکه  در عربستان سعودی ترک کرده است. « BAE Systems» بزرگترین شرکت تسلیحاتی بریتانیا در پایگاه هوایی ملک فهد در طائف قرار دارد که مقر جنگنده های تایفون می باشد که توسط نیروی هوایی عربستان سعودی برای بمباران یمن استفاده می شود.

زمانی که دی کلاسیفید انگلیس از سخنگوی BAE در مورد رویداد فوق سوال پرسید، وی گفت: « ما تحت توافق نامه دولتی بین انگلیس و پادشاهی عربستان سعودی قرار داریم و وظیفه و مسئولیت ما ارائه تجهیزات، اموزش و پشتیبانی دفاعی از عربستان سعودی می باشد» علاوه بر این دی کلاسیفید انگلیس همچنین در آوریل گزارشی را دریافت کرده که BAE خواستار جذب 5 مهاجر برای استخدام در نیروی هوایی عربستان سعودی بوده است. BAE حدود 6500 نیرو در عربستان سعودی استخدام کرده است که تقریبا 30 درصد آن را مهاجرین تشکیل می دهند.

ارتش بریتانیا و بزرگترین شرکت تسلیحات (BAE) در مسئله عملیات عربستان سعودی به شدت باهم همکاری می کنند. BAE به عربستان سعودی نزدیک 100 پرسنل نظامی که بیشتر آن ها از نیروی هوایی سلطنتی تحت طرح معروف به پروژه وزارت دفاع نیروهای مسلح عربستان سعودی (MODSAP) می باشند کمک کرده است و از این طریق توانسته هر سال از رژیم سعودی نزدیک 60 میلیون دلار درامد کسب کند.

در مارس 2020م مارک لنکستر وزیر دفاع بریتانیا در مورد پرسنل نیروی هوایی سلطنتی به پارلمان گفت: « نیروهای ما برای جنگنده های نظامی عربستان سعودی از جمله جنگنده هایی که در عملیات نظامی یمن شرکت می کنند حمایت مهندسی مسیر را ارائه می کنند»  وی افزود: « آن ها همچنین در حمایت و پشتیبانی آموزشی از خلبان سعودی نقش مهمی را ایفا می کنند اما در مورد این که دانش آموختگان آن ها چگونه از مهارت های یادگیری شده استفاده می کنند هیچ نظارتی ندارد».

در 16 آوریل 2020م ساعتی پس از فرود هواپیمای BAE در طائف ، سر جان لوریمر، مشاور ارشد وزیر دفاع انگلیس در امور خاورمیانه با رئیس نیروهای مسلح عربستان سعودی گفتگوی « گرم و سازنده ای» داشت. سرجان همتای سعودی خود را « دوست» خطاب کرد و از حوثی ها ( گروه انصارالله) به خاطر عدم پذیرش آتش بس در طی همه گیری کروناویروس انتقاد کرد.

انگلیس همچنین با امارات متحده عربی یکی از اعضای اصلی ائتلاف عربی در بمباران یمن از روابط نزدیکی برخوردار است. هفته گذشته یک هواپیمای غیرنظامی  نیروی هوایی سلطنتی از قبرس به پایگاه هوایی المنهاد در دوبی پرواز کرده است جایی که نیروی هوایی سلطنتی در آنجا حضور دائمی دارند. امارات متحده عربی همچنین برای کمک به واحد گارد ریاست جمهوری که در یمن می جنگند مزدوران انگلیسی استخدام کرده است.

رهاب جافر وکیل دوتابعیتی انگلیسی – یمنی به  دی کلاسیفید انگلیس گفت: « اقدامات BAE یک طنز بی رحمانه است که در میان همه گیری؛ آن ها برای یک کشور دستگاه تنفسی می فرستند ( امارات) در حالی که به کشورهای دیگر کمک نظامی ارسال می کند تا از آن علیه کشوری که بدترین بحران بشردوستانه جهان رنج می برند استفاده کنند.» وی افزود: « اکنون روشن است که بیش از هر زمان دیگری BAE به امنیت دفاعی توجه نمی کند بلکه بیشتر عامل گسترش جنگ می باشد».

بر اساس اسناد نظامی بریتانیا؛ « پروژه وزارت دفاع نیروهای مسلح عربستان سعودی» به عنوان « اولویت کلیدی برای مشارکت خارجی دفاعی و مولفه اصلی استراتژی خاورمیانه انگلیس» در نظر گرفته شده است. BEA پرسنل متخصص زیادی را در عربستان سعودی استخدام کرده است و پرسنل و کارکنانش در دهکده باغ سالوا در ریاض اسکان دارند که 73 واحد مسکونی می باشند که شامل ویلاهای فوق العاده است. مجموعه سارا نزدیک به ظهران هم 952 واحد مسکونی هستند که از امکاناتی شامل مدارس، استخر، سالن بولینگ، زمین اسکواش و زمین تنیس برخوردار می باشند. این میزان از سرمایه گذاری باعث شده تا عربستان سعودی سومین بزرگترین بازار BEA بعد از آمریکا و انگلیس تبدیل شود. بر اساس گزارش سالانه کمپین علیه تجارت تسلیحات( آوریل 2020)  از سال 2015م با شروع جنگ یمن، BAE نزدیک 15 میلیارد دلار تسلیحات به عربستان سعودی فروخته است. در این گزارش آمده که عربستان سعودی برای هزینه های دفاعی و امنیتی ناشی از بی ثباتی امنیت منطقه ای تعهد قوی دارد.

علاوه بر طرح « پروژه وزارت دفاع نیروهای مسلح عربستان سعودی» ، پرسنل ارتش بریتانیا همچنین در گارد ملی عربستان سعودی به عنوان واحد نخبه معروف به « ارتش سفید» خدمت می کنند که وظیفه ی آن ها حفاظت از خاندان حاکم سعودی میباشد. بر اساس گزارش دی کلاسیفید انگلیس، تحت توافق نامه معروف به سانگکام ، ارتش بریتانیا از سال 2020 فقط برای مدرن سازی تجهیزات ارتباطی گارد ملی عربستان سعودی نزدیک 2 میلیارد دلار سود برده است.

 

ارسال نظر
پربیننده ترین اخبار
حسن بهشتی‌پور، کارشناس مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با «راهبرد معاصر» پاسخ داد: / ۱ روز پیش

چرا تروئیکای اروپایی علیه ایران قطعنامه صادر کرد؟

یادداشت اختصاصی بشیر اسماعیلی، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی؛ / ۱ روز پیش

«روز خوب» دیوان کیفری بین‌المللی